ASSALAMUALAIKUM
yum..yumm.yum
biskut
raya berkoko
karipap
ayam
apple
pie
chicken
pie
cream
puff
semasa
mencanai pastri
ni
teknik lipat buku tuk pastri berlapis
kali ni nak cerita pasal amali
penyediaan makanan yang ke-5...waa dh yg ke lima...tinggal 1 lg amali tuk
abis...
kali penyediaan pastri..apa itu pastri???
alaaa...sume org suke
makan laa...
cara penyediaannya agak rumit
sedikit la jika nak dibandingkan dengan masakan yang lain...jika salah buat,
alamaknya xjd la kite pnye pastri...
Alhamdulilah, akhirnya sume
pastri jadi...hebat gak kami ek...*aksyen*..hahhaaa....mestila...1st tyme buat tibe2 jd...tu pn lps b'susah
payah....hehehee
pastri ni antara mknn yg tidak
berapa elok untuk kesihatan kita kerana menggunakan byk sgt lemak...mentega
la...marjerin la...mcm2 laa...lps tu lapis lagi mentega...fuh byk sgt la
saturated fat yer...lps kita buat, baru la kita nampak dgn jelas pembuatan
yer...tu pn dh reduce n alter cikit2...ish..ish..ish..
ak b'tuah sbb buat pastri
berlapis iaitu apple pie yang memerlukan ak untuk mencanai dan
membuat lipatan buku semasa proses menguli...akhirnya jadi jgk walaupun
penyediaannya lama dan siap lambat....alhamdulilah...
antara penyediaan pastri yg
dibuat ialah biskut raye, karipap ayam,
apple pie, chicken pie, n cream puff....
best sgt...sume yer sedap...keep
it up my frenzz..congrate to all of u...=)
0 comments:
Post a Comment