Thursday, October 27, 2011

HuMaNiTy (SUKARELA atau PAKSARELA KAH???)



ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz sekalian

ada apa dengan humanity nih???
KEMANUSIAAN???
bukan nak cakap apa laa...
cuma nak cakap jugak pasal mentaliti manusia sekarang...
di mana sikap atau nilai2 murni dalam diri
ada lagi ke, semua sikap2 sebegitu dalam diri kita...
tepuk dada tanya iman...


dalam arus peredaran sekarang...
semua nya mahukan ganjaran atau pun upah sebagai mainan dunia semata-mata
SUKARELA vs PAKSARELA???
kalau sukarela, perlukah ganjaran duit???
jika menerima upah, sukarela kah nama yer tuh..ataupun dalam keadaan terpaksa

dila cuma nak berkongsi cerita ni
walaupun ramai yang dah sedia maklum
tapi dila lak baru nak post cite nih...
biarpun lambat, tapi dila masih nak share juga
supaya kita tak mudah lupa
dan selalu beringat2...
ia melibatkan hubungan kita sesama manusia


cuba lah anda fikir sendiri jika anda di situasi tersebut
apa perasaan anda atau tindakan anda???
cerita nya berkenaan seorang kanak-kanak 2 tahun yang maut digilis di China
namun tiada sebarang tindakan dilakukan oleh orang yang lalu lalang di situ
Ya Allah punya la malang nasib kanak-kanak itu...
nasib baik di negara lain..
harap-harap tidak la terjadi begitu di negara ini
walaubagaimanapun..ia masih berkaitan dengan humanity walaupun di tempat lain

Tau tak ? Kenapa Tiada Sesiapa Membantu Budak 2 Tahun Yang Digilis Di China?
dila yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

Anda rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku?
Jom kita baca...

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer...
Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni...

 Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang dila copy paste dari sumber lain nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada anda yang nak pergi ke China. Kalau anda nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun anda nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..KENAPA?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila anda tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab anda. Contohnya, bila anda nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka anda yang kena tanggung sume kos perubatan makcik tersebut sebab anda yang tolong dia...
Ataupun anda akan disaman oleh anak makcik tu sbb anda lah penyebab mak die jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu?

Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu dan die berhenti kejap sebab perasan die langgar budak.
 Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati,
 die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup dia kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tuakan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

JANGAN TOLONG kecuali family anda sendiri...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...
Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.
 Dunia semakin kejam dan tak berperikemanusiaan~

apa yang anda rasa sekarang???
fikir-fikirkan la sendiri...
dila pun malas nak letak video tersebut kat entri nih..

anda ada otak so guna sebaik mungkin...


Wednesday, October 19, 2011

ATTENTION PLEASE: FOOD TALK- GAYA HIDUP SIHAT

ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz sekalian

entri ini akan melekat di atas entri lain sehingga 22 oktober 2011

kali ni dila nak promote 1 event
yang dihandle by me...
so, nak jemput sapa2 yang mempunyai waktu terluang...
untuk datang memeriahkan majlis
(bese yer dila akan post entri selepas event berlangsung tapi ni special sikit iaitu sebelum berlangsung)

jom kita tengok event ape???


jom kawan2 yang ada di sekitar kubang kerian or kelantan..
mai la datang USM Kubang Kerian
untuk sedikit ilmu yang memberi banyak manfaat pada diri

satu program yang julung2 kali nya diadakan
di UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
kampus kesihatan ini...
jadi jom manfaatkan nya....

 Program FOOD TALK: Gaya Hidup Sihat.
 (anjuran Desasiswa Murni)

Treasure Hunt: Destinasi Sihat
Tarikh: 21 Oktober 2011
Masa: 8.30 am- 12.00pm
... Penyertaan: Terhad kepada 10 kump (5org/kump) & yuran penyertaan RM10/kump


Forum: Makanan Kita, Prihatinkah Kita?
Tarikh: 21 Oktober 2011
Masa: 8.00pm-11.30pm
Tempat: Dewan Nurani
Panel: Pn. Siti Azima Awang ( Dietitian HUSM) & Prof.Madya Dr.Wan Rosli (Pensyarah Pemakanan USM..)
moderator: Puan Wan Suriati Wan Nik


mai dila cerita pasal aktiviti2 yang bakal berlangsung
kira macam whole day activities laa...
tak salah rasa nya luangkan masa yang ada untuk sesuatu yang bermanfaat
daripada tido je kat bilik kan..kan..kan

1) TREASURE HUNT: DESTINASI SIHAT
-paginya kita akan adakan checkpoint2 untuk menguji minda student2 USMKK nih..tak susah mana pun...just a simple2 thing...just for fun sambil tambah ilmu pengetahuan...selain cergaskan otak di hari-hari minggu...jika dapat sambutan..kami akan berikan merit + sijil 
(yang memang student2 USMKK kejar2 kan)

2) FOOD TALK: GAYA HIDUP SIHAT
- program yang julung2 kali nya diadakan di bumi Universiti Sains Malaysia
kampus kesihatan, Kubang Kerian...
khas untuk memberi penekanan tentang makanan kepada para student...
yang membawa tajuk
"MAKANAN ANDA, PRIHATINKAH ANDA???"
di mana makanan adalah sumber tenaga badan kita untuk kehidupan seharian.
marilah kita sama-sama memeriahkan nya...
ada juga tip2..so, jangan ketinggalan...
kalu tidak, rugi...
tak rugi kita mencari ilmu yang sedikit jika nak dibandingkan banyak yang kita dapat

sedikit dila kongsi mengenai panel pada malam tersebut...

MODERATOR:
Puan Wan Suriati Wan Nik
merupakan pegawai sains kanan di Pusat Pengajian Sains Kesihatan USM..
sangat petah berkata-kata dan mengeluarkan idea...
seorang yang sentiasa bersemangat dan berdedikasi...
seronok tengok beliau membuatkan kita pun turut sama bersemangat...
jom kita tengok puan wan suriati melontarkan vokalnya di atas pentas...
anda fikir sendiri betul tak apa yang dila cakapkan..

AHLI PANEL:
1) Prof Madya Dr Wan Rosli Wan Ishak
(pensyarah pemakanan USM)
dah terang2 kat situ dah tulis...beliau adalah one of my lecturer...
for sure la...budak2 dietetik n nutrition kat USM ni kenal sangat dengan Dr Rosli ni
sangat2 sporting beliau...
always ok...
beliau memang hebat la dalam food science n food tech ni...
beliau ajar kami pun food science, food preparation n food analysis
memang beliau expect sangat dalam bidang ni
beliau juga mengkaji dan membuat dalam produk baru
khususnya makanan
iaitu bulu jagung (cornsilk) dan burger cendawan
pernah menang anugerah kalu tak salah tahun lepas...
(alamak ni kenal tanya dr balik...hehehee)

2) Puan Siti Azima Awang
(dietitian HUSM)
seperti tertera di atas, dila bakal berdepan dengan beliau la nanti untuk practical nanti..
beliau juga seorang komited pada tugas yang diberikan
jadi, beliau akan kupas segala isu perkara yang berkaitan penyakit melibatkan makanan...
ada tanya lah beliau..
tapi diingatkan...biar la logik ok...

amacam...mengancam tak jiwa nak pergi...
tak yah tunggu2 lagi...
angkat kaki, then, terus pergi...
banyak manfaat nya...

BONUS: lupa nak cakap...
anda akan dapat
maklumat tambahan tentang makanan + merit + persembahan demostrasi khas Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia...
apa lagi..rugi kalu tak datangkan...



JOM MEMERIAHKAN...=)
<hebahan besar-besaran...promote dekat kawan2 sekali yang berada di KELANTAN>

Tuesday, October 18, 2011

CiNTa : MeNCaRi aTaU MenJaDi

ASSALAMUALAIKUM


hai bloggerzz dan readerzz sekalian

napa bila letak tajuk cinta je...
orang excited klik nak baca...
haaa...anda pun salah seorang daripadanya jugak kan..
kalu tak, anda takkan baca...
(gurau2 je ek)


jawapannya ialah:
tu la lumrah yang diberi nama MANUSIA..
Allah swt dah cantik2 ciptakan makhlukNya
dengan akal fikiran yang waras
cuma nak suruh guna dengan waras je...

sebelum tuh dila nak bagi teka-teki...
boleh tak kawan-kawan???
ia berbunyi...
kenapa lelaki jarang kena penyakit anjing gila???
(haaa..jawab jangan tak jawab)

kat bawah ni dila kongsikan sebuah cerita yang diambil dari sumber lain yang telah ditag oleh kawan dila:


“Saya sedar saya tidaklah sehebat Fatimah, sebab itu saya perlukan suami yang soleh seperti Ali untuk membimbing saya”, kata seorang mahasiswi.

“Ana memang tidak sebagus Ali, sebab itu ana kena pilih isteri yang sempurna macam Fatimah. Ana tak mampu nak memFatimahkan seorang yang tidak Fatimah!”, tegas seorang mahasiswa.

Semua sibuk mencari. Mudahkah untuk mendapatnya?

Semua sibuk mencari. Jika jumpa, mudahkah untuk mengekalkannya?

Kita bertemu dengan pasangan hidup semasa duduk dalam suasana usrah. Alhamdulillah, imejnya berjubah dan bertudung labuh. Tetapi mampukah kita mengekalkan isteri kita pada benchmark solehah seperti itu di sepanjang alam rumah tangga? Dia mungkin akan diubah oleh suasana kerja, dia mungkin akan diubah apabila kembali ke pangkuan keluarga, dia mungkin berubah atas banyak pengaruh, atau paling utama, dia mungkin berubah kerana dia memang berubah.

Maka mampukah kebahagiaan dan kesempurnaan rumahtangga dipertahankan, jika suami meletakkan kesempurnaan itu ialah pada apa yang isteri buat dan tidak buat, jadi atau tidak jadi?

Kita mahu mencari pasangan hidup yang soleh, dan kita menemuinya di dalam suasana semua lelaki nampak sempurna. Semasa bercinta, dialah Ultraman, dialah Gaban. Tetapi siapa sangka, selepas berumahtangga, Ultraman berubah menjadi raksasa!

Jika bahagia dan sempurnanya rumahtangga ialah pada apa yang suami buat atau apa yang isteri buat, kita akan hidup dan mati dalam pencarian. Pencarian yang tidak berkesudahan.

Maka jika mahu mendapatkan yang soleh, kurangkan sedikit agenda menCARI si Soleh, tetapi berusahalah menJADI yang solehah. Jika inginkan yang solehah, janganlah cerewet sangat menCARI yang solehah, tetapi berusahalah menJADI yang soleh.

Bertemu yang solehah, solehahnya dia belum tentu kekal. Bertemu yang soleh, solehnya boleh berubah… kerana si solehah dan si soleh adalah insan biasa.

Tetapi jika semua orang fokus kepada JADI dan bukannya CARI, maka ramailah calon, dan mudahlah sedikit kehidupan. Dan kita sendiri tidak bimbang untuk berumahtangga dengan pasangan ‘itu’ walaupun mungkin tidak 100% (30% pun belum tentu) mengenalinya.

Apa yang nak dibimbangkan, kita berkahwin sebagai sebahagian daripada
 proses untuk MENJADI, bukan MENCARI.
kan ? :)

p/s : copy n paste je nie,hehe....=D

haaa....camne???
adakah anda MENCARI atau MENJADI???
renung-renungkan lah...
kadang-kadang apa yang kita buat bukan semuanya betul
jadi kita perlukan tunjuk ajar dari mereka yang lebih tahu
jangan jadi BODOH SOMBONG...



ok la...dah ada jawapan untuk soklan teka teki kat atas tadi???
kalu belum cepat jawab...
dila taknak buang masa..
dila bagi je la jawapannya...
(sian lak tengok memasing termenung sambil putar pen n frust tertonggeng duk fikir jawapan)
-
-
-
-
-
jawapannya ialah:
sebab lelaki ni kan 'buaya'

hohohooo
ampun...ampun..ampun
sekadar gurauan ye...
jangan salah faham
habis la dila kang tak pasal2 kena serang ngan blogger2 or reader2 lelaki
dah nama teka-teki

sekadar pengisian ringkas...=)



Segmen Eida Arina : Jom Berkenalan Blogger 1 Malaysia


ASSALAMUALAIKUM


hai bloggerzz dan readerzz

ruangan segmen laagi...
segmen lagi???
alahai bila la dila nak buat entri fakta nih...
sabar la ye...
lepas ni ok...

segmen apa???


KE SINI

dila suka masuk segmen ni bukan apa...
kadang2 unik taw...
selain GA yang dapat2 hadiah tuh...
dila jarang la nak bertuah nyer...

untuk segmen ni tersangat la lama...
hingga akhir bulan 11 gitu...
keeelaazzz gitu...

mungkin bagi sesetangah orang malas nak join2 ruangan segmen nih
sebab kena taip2 gitu....
tapi kalu join GA/lucky draw...
tak payah susah..
letak banner pun dah boleh menang..
betul tak???
tapi dila lain sikit...
dila suka mencabar sikit...
sebab tau dah...
jarang nak bertuah nih...
dila ambil la alternatif lain...heheee
supaya
anda semua lebih mesra dengan dila...
waaa...so sweeettt gitu...

udah-udah...
jom kita tengok apa yang nak kena buat...
check it up..


  1. Syarat pertamanya ialah segmen ini hanya terbuka untuk semua lapisan masyarakat Malaysia sahaja.
  2. Untuk membuat segmen saya ni, kenalah letak tajuk ini, "Segmen Eida Arina : Jom Berkenalan Blogger 1 Malaysia."
  3. Header untuk segmen ini, korang cuma ambil header blog saya sahaja ok. Tak tahu mana satu? Alah yang kat atas tu, korang tengok sendiri ler.
  4. Nak story-mory pasal apew erk korang agak-agak? Alah, senang macam makan kacang hidup jer. Korang cuma perlu cakap pasal ini.
Nama Panjang/Pendek Saya: ***

Tarikh Lahir Saya: ***

Saya Belajar di Sekolah/Universiti : ***

Nama Blog Saya : ***

Follower Blog Semasa Saya : ***

Blogger Otai yang Saya Minat Gilerz : ***

Harapan dari Saya : ***

    5.  Lepas ikut apa yang saya suruh buat, jangan lupa letak link segmen ini di pengakhiran entri korang ok.

ok..semua
dah faham...
boleh buatkan...

sekarang kita tengok apa jawapan dila untuk soalan2 di atas...
chill up...=)

Nama Panjang/Pendek Saya: 
nama panjang saya NOR ADILA IDAYU...
tapi saya famos dengan nama diladayu

Tarikh Lahir Saya: 
17 SEPTEMBER...


Saya Belajar di Sekolah/Universiti : 
dila malas nak describe satu2 sekolah dila...so, dila terus pergi yang the latest laa...
UNIVERSITI SAINS MALAYSIA
KUBANG KERIAN
kampus kesihatan

Nama Blog Saya :
cik diladayu blog


Follower Blog Semasa Saya : 
95

Blogger Otai yang Saya Minat Gilerz : 
ramai sebenar yer blogger otai yang dila minat...
tapi takkan la nak sebut sorang2 kat sini...
dila sebut sorang je la..yang lain jangan kecil ati ngan dila ek
dila suka blog...
-
-
-

suka dengan blognya...
sweeettt sangat....
si blogger bergigi rabbit nih...
si cute....
banyak info yang dikemukakan dan dikongsi bersama...
follower nya mencecah 20K

Harapan dari Saya :
banyak sebenarnya harapan dila 
tapi harapan dalam dunia blogging nih...
dila cuma berharap dila dapat berkongsi luahan rasa dan pendapat dila
dengan pembaca2 di luar sana
yang menjadikan blog ni sebagai medium bacaan mereka
dari blog nih...kita boleh merepek ikut suka kita
bab kata sesetengah blogger
"ikut I la, blog I bukan blog U"
bagi dila, kita kongsi lah bahan2 yang bermanfaat kepada semua
untuk kepentingan bersama...
mungkin dari cerita kita dapat dijadikan pengajaran kepada semua...
selain dila nak mengasah bakat penulisan dila yang tumpul nih....

setakat ini saja lah bebelan dila dulu...
insyaAllah dila akan membebel di entri lain pulak...
untuk memeriahkan segmen...
tolong menolong....=)


Saturday, October 15, 2011

PuTuS Di TwiTTeR (Ending lagu Cinta Muka Buku)


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz...

dah banyak hari dila tak update entri kan...
buzy sikit...
esok de test laa...
subjek MEDICAL NUTRITION THERAPY
one of the killer subject jgk laa...
dengan banyak assignment lagi...
hope anda semua yang rindu dila 
doakan dila boleh jawab test esok ok...

dalam2 tak sempat tuh...
dila nak update gak...
sebab ramai yang duk cakap2 pasal...
sambungan lagu cinta muka buku nih...
dila pun penah letak video lagu tuh kat salah satu entri...
jap dila cari balik...
-
-
-
-
-
ok...dah jumpa...
klik kat bawah nih, then akan jumpa lagu cinta muka buku...
lepas tuh...back balik ke entri nih...
tak habis lagi...de lagi kat bawah...

saja2 nak melalak lepas pening study...
jom layan...
sedap la jugak lirik dia..
heheee...
mesti penyanyi ni low profile sebab tak tunjuk muka dia...
credit to him...


hah...sedapkan...
so, makin ramai la cari makan di youtube...
apa2 pun enjoy...
alamak dila tak leh enjoy lagi...
lepas abis test baru enjoy...=)


Sunday, October 9, 2011

'JOM JOIN BLOGLIST ___cik REYNN_____'


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz

animated gif how to


Anda cuma letakkan animation banner kat atas ni dalam entry anda & back link kan ke entry ni.
Lepas tu, drop kan link entry korang tuh ke entry ni . Sebelum tuh, jangan lupa tajuk entry : 

'JOM JOIN BLOGLIST ________'

simple je kan...
so, jom join...=)


SeGMeN: JoM TeRJaH BLoG NeWBiE


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz sekalian

cop..cop..cop...
ok..ok...
next segmen...
segmen apa???

JOM TERJAH BLOG NEWBIE

dila boleh tak dikategorikan sebagai newbie...
dila baru mula aktif bulan Julai hari tuh...
walaupun blog ni dah bersawang sejak tahun 2010 lagi...
baru umur 4 bulan...heheheee

tak pe la kalu tak tersenarai sebagai newbie...
majuk la gini....
hahaaa...
alaa gedik la pulak...
(acting je lebih ok)


Segmen ini menuntut:
  • Post 1 entry bertajuk "Jom Terjah Blog Newbie"
  • Letakkan banner segmen diatas.
  • Dalam entry nyatakan entry terbaik korang pernah hasilkan
  • kemudian post url/link entry dalam ruangan komen entry ni
Setiap yang join akan dimasukkan dalam bloglist permanent (tak kan di bubar sampai bila2) DISINI dan selama sebulan di Homepage blog ini.

Blog akan dipromote bila:
  • mempunyai entry terbaik yang menarik + surprise
  • jumlah komen yang banyak pada entry tersebut + surprise
  • 5 peserta terawal + surprise


yang mana satu menjadi entri terbaik dila ye...
alamak...
tak taw nak pilih yang mana
rasa cam semua merapu je...

kalu dila pilih 2 boleh tak???



Due Date: 22 Oktober 2011
Time: 11.59pm

HARAP TERHIBUR...=)

SeGMeN : Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca

ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz

kling..kling..kling...
(bunyi loceng)
ruangan segmen mai lagi....

jom tengok..
segmen sapa pulak dila nak terjah

KLIK SINI



  • Buat satu entri bertajuk: Ramaikan Follower, Dapatkan Pembaca
  • Letak banner blog ini dalam entri tersebut dan link ke entri blog ini.
  • Tuliskan dalam entri tersebut, Nama Blog, Nama Blogger, Tahun mula Berblog dan akhir sekali jumlah follower blog anda semasa join segmen ini.
  • Dah siap? Tinggalkan link entri anda tu di ruangan komen.

Tarikh tutup untuk hantar link/url adalah 10 Oktober 2011.


NAMA BLOG : cik diladayu blog
NAMA BLOGGER : nor adila idayu
TAHUN MULA BERBLOG : bulan November 2010
TAHUN START AKTIF BERBLOG : bulan Julai 2011 
FOLLOWER TERAKHIR : 79 

nak dijadikan cerita...follower dila tak de la ramai sangat...
dalam erti kata lain, sedikit laaa...
pemalas la nih...
bukan malas tapi tak de kesempatan...
baru2 ni je yang dila mula aktif balik berblog...
tu pun sebab cuti 4 bulan...
kalu tidak tak sempat...
dengan malas nak wat entri, komen kat blog orang dan blogwalking...
buat GA, contest dan segmen lagi
for sure la tak mendapat follower yang ramai...

dila tak kesah pun...
sebab dila buat blog just for fun...
nak sharing is caring...
gitu...
baru-baru ni je dila start aktif balik...
tuk mengegarkan dunia blogging nih...
walaupun banyak yang perlu dila blaja lagi...
so, kita mula dari bawah...
blaja bertatih dulu...
then baru kita marathon...

SEMOGA BERJAYA...=)


ReSePi : KeK KurMa


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz

kali ni untuk buat kek pulak...
dila sempat buat kek ni before balik kampus hari tuh...
so, bawak la ke kampus tuk rakan2 rasa
kenapa kek kurma???
sebab....
kan baru lepas bulan Ramadan
so, dila tengok banyak lagi kurma kat dapur...
so, daripada tak habis2...
baik dila wat something ngan kurma2 tersebut...
so, jadi lah kek dibawah..
jom tengok...
jadi ke tak kek dila....

BAHAN2:

300gm buah kurma (dibuang biji & dicincang)
200gm buah-buahan campur
1 cawan air suam
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula perang
250gm mentega
2 biji telor
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk vanila

CARA:

1. satukan buah kurma, buah-buah campuran, air suam, gula pasir, gula perang dan mentega.


2. then, panaskan di atas api kecil hingga gula cair. sejukkan sekurang-kurang 4 jam.
3. masukkan telur dan pukul bersama bahan di atas hingga kembang.
4. masukkan tepung gandum, serbuk penaik, garam, dan serbuk vanila. gaul sehingga sebati.

5. kukus selama 45 minit.

6,Hidang lepas masak...


ok la kawan-kawan...
sekiranya ada lebihan kurma daripada membazir...
boleh je kita buat kek...


SELAMAT MENCUBA...=)

Saturday, October 8, 2011

PeRiKeMaNuSiAaN aTaU PeRiKeBiNaTaNGaN


ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz sekalian

alamak betul ke 'term' yang dila gunakan...
habis laa..
kang tak pasal2 kena saman...

actually.. 
term tersebut untuk menunjukkan keadaan sebenarnya...
keadaan apa pulak dah???
dah terang2 nampak salahnya...
nak cover pe la lagi nya...

tunggu ye kawan2...
dila cerita dulu...
then, anda tafsir sendiri...

adoi..nak muntah lak bila tengok lama2...
anda tafsir la sendiri ye...

dah rupa anak patung dah tengok
senang2 je campak..
sedar la sikit...
ni anak manusia bukannya anak patung...

kenapa la suka sangat buang bayi2 nih???
dila sendiri pun tak boleh nak jawab
'mereka2 yang melakukan nya sahaja yang tahu'
jangan lah ditambahkan dosamu lagi
setiap hari mesti ada je cerita2 sebegini...
dah jenuh dah baca...
baby tuh tak salah...
kalau tak nak pun, jangan lah dicampak2...
sayang sangat...
ramai lagi yang dah kahwin lama tapi tak diberikan rezeki lagi...


heehee..mintak maaf la curik entah gambar anak sapa laaa...


hah...sexy yer dia...


oppsss..i'm d princess


alalaa...bucuk...jgn la nangis...


itu lah....
dila ulang sekali lagi...
PERIKEMANUSIAAN or PERIKEBINATANGAN

hehee...tetibe emosional ngan cite kat atas...
sebenarnya dila nak cite sal video kat bawah sebenarnya...
ANDA TENGOK DULU LAAA...



dalam video tuh...
seekor harimau binatang tuh tangkap mangsa dia iaitu seekor babun
tapi babun tuh pregnant...
then lahirkan baby
harimau bintang tuh jaga baby babun tuh...
entah tak taw macam mana...
tetiba air mata dila jatuh...
tak sangka harimau tuh jaga...
dila ingat dia nak makan skali...

tengok kawan2...
haiwan pun ada perasaan tersebut...
walaupun Allah s.w.t tak kurniakan akal untuk berfikir baik buruk macam manusia...
tapi apakah terjadi sekarang???
jangan lah kita letakkan akal yang Allah swt kurniakan di kedudukan paling bawah..
tetapi letakkan lah di kedudukan paling tinggi...

ok laaa...
fikir-fikir lah sendiri ye...=)

Friday, October 7, 2011

WaJiB BaCa WaHai uMaT iSLaM



ASSALAMUALAIKUM

hai bloggerzz dan readerzz sekalian

Pohon semua umat islam baca yer, saya dapat maklumat ini dari kawan - kawan,
 dan tolong bagitaw rakan2 lain,....


BABI SUDAH JELAS HARAMNYA PERHATIAN KEPADA SEMUA UMAT ISLAM RISALAH INI DIEDARKAN OLEH DR. RASHEED MOS,UNIVERSITI MALAYA KL, PERSATUAN PENGGUNA MALAYSIA , MAJLIS AGAMA ISLAM MALAYSIA & JABATAN KASTAM MALAYSIA. KAJIAN TELAH DIBUAT OLEH MAHASISWA UTM, UUM, USM, UM, UKM, & C...AP.





SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI LEMAK BABI
> 1. Minyak Masak LAM SOON ( Cap Helang & Buruh )
> 2. Ubat Pearl Cream Arche ( Thailand )
> 3. Ajinomoto ( Thailand )
> 4. Ais Krim Harga RM1.00 ke atas
> 5. Semua tauhu buatan Orang Cina
> 6. Sabun LUX & Lotion Badan Buatan Malaysia , USA , & Thailand
> 7. Sabun FAB berbuku
> 8. Lobak Jeruk
> 9. Mee & Kueteow basah ( buatan Cina)
> 10. Krim Muka Hazeline Snow

SENARAI BARANG YG MENGANDUNGI
 ( KULIT BABI, URI & BINATANG YANG TIDAK HALAL)
> 1. Semua Jenis Serbuk Mee Segera Terutama Maggi
> 2. Pucuk , Kulit Popia, Fish Cake & Bebola Ika n buatan Orang Cina
> 3.. Daging Burger Import
> 4.. Sardin, Kari Ayam dlm tin & Yong Taufu buatan Orang Cina
> 5. Kasut Bola Jenis ' Gold Cup'
> 6. Berus Gigi Jenis ' Reach'
> 7. Mee Kering ( sanggol ) 
> 8. Semua sabun mandi yang diimport
> 9. Ajinomoto kecuali keluaran Kilang Lot 5710 Jalan Kuchai Lama KL
> 10. Semua jenis shampoo kecuali keluaran Orang Islam
> 11. Have Pearl Cream
> 12. Ramuan Kentucky Fried Chicken & Mc Donald
> 13. Ubat Kurap buatan Org Cina
> 14.. Beehon Segera Siam
15.Mee Rebus Tulang&Kiub Perasa Ayam
> 16. Sabun Mandi Yang Berminyak

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI GELATIN
 ( LEMAK BABI DAN BINATANG TIDAK HALAL )
> 1. Bosset Wine Gum
> 2. Dairy Milk Coklat
> 3. Coklat Cadbury/ Chewing Gum
> 4. Sugus Strawberry
> 5. Passer Doily Mixture
> 6. Trebo Mint Chewing Gum/ Peppermint
> 7. Scothes Vikmin
> 8. Share Extra Atrenght
> 9. Black Current Jelly
> 10. Royal Gulaman & Decart Oranges
> 11. Valvis Gelatin
> 12. Sarung Kapsul Ubat
> 13. Ais Krim dalam bekas plastik
> 14. Gula-gula Fruities
> 15 Cake Mets Vilber Punch
> 16 Coklat Cake
> 17 Tepung Kastard Lady's Choice
> 18 Semua jenis Jelly
> 19 Semua jenis gincu bibir
> 20 Keseluruhan Jenis Sheisedo
> 21 Lady's Choice Jelly

SENARAI BARANG YANG MENGANDUNGI ALKOHOL UNSUR-UNSURNYA
> 1 BARANGAN AVON KESELURUHANNYA
> 2 PEWANGI KETIAK TERUTAMA JENAMA VITALIS & CONCORD
> 3 MINYAK RAMBUT BRYLCREAM ( HIJAU )
> 4 RACUN SERANGGA JENIS SPRAY SEPERTI SHELTOX, BAYGON & MORTIN
> 5 SELURUH UBAT BATUK JENIS SIRAP
> 6 KESELURUHAN BALL PEN DAKWAT KERING
> 7 TONIK BAYI GRAPE WATER, TONIK WATERBERRY COMPOUND

Kami dalam keresahan memohon ampun dan maaf terlewat memberitahu perkara di atas. 
Pastikan Pakaian anda tidak terkena bahan-bahan diatas terutama pakaian sembahyang.
TOLONG sebarkan information INI KPD SEMUA SAUDARA ISLAM KITA.
Confirm - Pringles Potato Chips - tidak HALAL !!
AMARAN OLEH KERAJAAN M'SIA BERHATI-HATI SEBELUM MAKAN!
Ref. Message: Pringles Potato Chips
Looks like you have to find another alternative to munch.
Just to let you and gang know.........
 I have checked.. 
It's true that the chips contain Emulsifier.

Dr Safurah Hj Jaafar ;
Principal Assistant Director;
Ministry of Health , Malaysia ;
Tel: 03-2540088.


macam mana kawan-kawan???
terkejut tak???
antara sedar dan tak sedar kan???
apa lagi yang mampu kita lakukan???
just nak share sumber yang dila jumpa laaa...

jadi, jom share...=)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...